Verito

Hoe legt u de verhoging van het lage btw-tarief vast in Dynamics NAV?

Gepubliceerd op: dinsdag 30 oktober 2018
Categorie: Algemeen

Hoe legt u de verhoging van het lage btw-tarief vast in Dynamics NAV?

Per 1 januari 2019 wordt het lage btw-tarief verhoogd van 6% naar 9%. De btw-verhoging heeft met name financiële gevolgen voor consumenten. Consumenten krijgen met een directe verhoging van de prijzen van goederen of diensten te maken. Ondernemers kunnen de betaalde btw in mindering brengen op hun btw-aangifte. Maar de aanpassing heeft mogelijk ook gevolgen voor uw offertes, uw facturen en uw financiële administratie.

Verschil levering aan consumenten en ondernemers

Niet alleen levensmiddelen worden duurder, maar ook een bezoek aan het theater of de kapper. Een particulier die een nieuwbouwhuis heeft gekocht en een schilder inhuurt, is 3% duurder uit in 2019. Voor diensten of producten op de zakelijke markt heeft de btw-verhoging weinig consequenties. Ondernemers kunnen de betaalde btw in mindering brengen op hun btw-aangifte. Het is aan de ondernemer om te bepalen of hij de btw-verhoging verwerkt in zijn verkoopprijzen. Als de ondernemer dit niet doet, gaat de winstmarge op de verkoopprijs omlaag. Dit zorgt wellicht voor een concurrentievoordeel. Verhoogt hij wel de prijzen, dan heeft dit met name gevolgen voor particulieren. Zij betalen de verkoopprijzen inclusief btw.

Verwerking in offertes en facturen

Bedrijven en organisaties die BTW plichtig zijn, kunnen zich alvast voorbereiden door de administratie en prijzen aan te passen en nu al rekening houden met de btw-verhoging op offertes en facturen die betrekking hebben op 2019. Rond de jaarwisseling zijn drie situaties denkbaar. Hierbij geldt dat de datum van levering/betaling leidend is:

 • Werkzaamheden en betalingsdatum in 2019 
  Als ondernemers nu al een offerte sturen voor werkzaamheden die pas in 2019 gaan gebeuren en de betaling ook pas in 2019 plaatsvindt, moet de ondernemer nu al 9% btw op de offerte zetten. En uiteraard in 2019 ook 9% btw op de factuur zetten.
 • Werkzaamheden in 2019, betalingsdatum in 2018
  Worden er offertes of facturen gemaakt voor werkzaamheden die in 2019 worden verrichten, maar deze worden al in 2018 (vooruit)betaald, dan stuurt u nog een offerte én factuur met 6% btw. Stuurt u een offerte voor werkzaamheden die in 2019 gaan plaatsvinden en dan ook pas worden betaald, zet dan nu alvast 9% btw op de offerte.
 • Werkzaamheden in 2019, betalingsdatum onduidelijk
  Dan is er ook nog een grijs gebied waarin de ondernemer in 2018 de offerte maakt voor werkzaamheden die de ondernemer gaat uitvoeren in 2019, maar waarin het nog onduidelijk is wanneer de factuur wordt betaald. Dan maakt de ondernemer een offerte met een btw-tarief van 6%, maar spreekt tevens af met de klant dat wanneer de klant pas in 2019 betaalt, de ondernemer het btw-tarief op de factuur verhoogt van 6% naar 9%. Let er op dat deze afspraak schriftelijk bevestigd is, om achteraf wellicht in een discussie over de hoogte van de factuur te voorkomen.

Overzicht van producten en diensten uit het lage btw-tarief

Producten met het lage btw-tarief zijn:

 • voedingsmiddelen (m.u.v. genotsmiddelen zoals alcohol en rookwaren)
 • geneesmiddelen (ook zelfzorgmiddelen en tandpasta)
 • hulpmiddelen boeken water kunst,
 • verzamelvoorwerpen en antiek
 • boeken en periodieken
 • agrarische goederen en gas en minerale olie voor tuinbouw

Diensten met lage btw-tarief:

 • diensten van de kapper
 • diensten van de fietsenmaker
 • schoenreparatie, kleding- en leerreparatie
 • renovatie en herstel van woningen
 • logies- en kampeergelegenheid bieden (campingovernachting)
 • cultuur en recreatie uitvoerende kunsten
 • sporten (ook toegang zwembad en sauna)
 • personenvervoer
 • diensten aan agrariërs 

Vooruitgefactureerde contributie/abonnementsgelden

Bij vooruitgefactureerde contributie/abonnementsgelden, die betaald zijn in 2018, kan het zijn dat deze voor een deel betrekking hebben op prestaties in 2019. Zonder aanpassing van de regelgeving, zou over deze contributie nog drie procent extra btw afgedragen moeten worden. De staatssecretaris heeft aangegeven, dat de belastingdienst niet gaat naheffen op in 2018 betaalde prestaties. Hierdoor heeft de btw verhoging geen consequenties voor de in 2018 gefactureerde contributies/abonnementsgelden. Bij facturering in januari 2019 moet erop gelet worden of het prestaties betreft van december 2018 (6%) of dat het zaken zijn die op 2019 betrekking hebben (9%).

Wat betekent dit voor in de inrichting in Dynamics NAV?

Vanuit Verito hebben wij een document opgesteld waarin in detail wordt beschreven welke impact de btw verhoging heeft op de inrichting van Dynamics NAV. Wij onderscheiden daarbij organisaties die met Dynamics NAV werken en organisaties die met Dynamics NAV en de standaard Verito modules werken (wat wij de Verito Standaard of VST noemen).

Benieuwd hoe u uw Dynamics NAV inrichting dient aan te passen? Vraag dan ons whitepaper aan of bel 055 534 30 06. Wilt u maandelijks worden geïnformeerd over relevante ontwikkelingen in uw branche of op uw vakgebied? Meldt u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Whitepaper verhoging lage btw-tarief en Dynamics NAV

Aanmelden nieuwsbrief

Wat zeggen onze referenties?

Trots op onze klanten